Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

7 ερωτήσεις για το μασάζ (που ντρέπεστε να ρωτήσετε)


Τρελαίνεστε για μασάζ. Ανυπομονείτε για τη στιγμή που θα βρεθείτε ξαπλωμένοι μπρούμυτα και οι ρυθμοί του σώματός σας θα πέσουν, οι αρθρώσεις θα μαλακώσουν και εσείς επιτέλους θα χαλαρώσετε. Κάθε φορά, όμως, που σκέφτεστε να πάτε την επιθυμία σας ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, κάτι σας σταματάει. Χιλιάδες απορίες ξεπηδούν από τα βάθη του μυαλού σας και σας οδηγούν να αναβάλετε για μια ακόμη φορά το ραντεβού για μασάζ. Συγκεντρώσαμε τις 7 ερωτήσεις που ντρέπεστε να θέσετε και σας δίνουμε τις απαντήσεις, για να μην έχετε δικαιολογία την επόμενη φορά!

Θα πρέπει να είμαι γυμνός;  Οι περισσότεροι προτιμούν να μένουν με το εσώρουχό τους κατά τη διάρκεια του μασάζ, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που νιώθουν πιο άνετα γυμνοί. Σε κάθε περίπτωση, ο θεραπευτής σάς καλύπτει με μια πετσέτα, έτσι ώστε να μένει κάθε φορά ακάλυπτο μόνο το σημείο του σώματος στο οποίο κάνει μασάζ.

Ο θεραπευτής θα είναι παρών όσο ξεντύνομαι; Ο θεραπευτής θα σας αφήσει μόνους σας στο δωμάτιο για να ξεντυθείτε, να ξαπλώσετε στο ειδικό κρεβάτι -συνήθως μπρούμυτα- και να σκεπαστείτε με ένα σεντόνι ή πετσέτα. Δεν χρειάζεται να βιάζεστε, ανησυχώντας ότι θα ανοίξει ξαφνικά η πόρτα. Ο θεραπευτής θα χτυπήσει και θα σας ρωτήσει αν είστε έτοιμοι πριν μπει μέσα.

Και αν με πάρει ο ύπνος;
Το μασάζ συχνά είναι τόσο χαλαρωτικό, που είναι πιθανό να πέσετε σε έναν ελαφρύ ύπνο. Μην ξαφνιαστείτε και νιώσετε αμήχανα, λοιπόν, αν ξυπνήσετε ξαφνικά από το ροχαλητό σας. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και κανείς δεν πρόκειται να σας παρεξηγήσει. Ίσα-ίσα που ο θεραπευτής θα ευχαριστηθεί που κατάφερε να σας χαλαρώσει τόσο πολύ.

Πρέπει να μιλάω με τον θεραπευτή; Αν και ορισμένοι άνθρωποι έχουν ανάγκη να μιλάνε κατά τη διάρκεια του μασάζ, μη νιώθετε υποχρεωμένοι να πιάσετε συζήτηση με τον θεραπευτή. Θυμηθείτε ότι κάνετε μια θεραπεία, δεν βρίσκεστε σε κοινωνική εκδήλωση! Μη διστάσετε να κλείσετε τα μάτια σας και να χαλαρώσετε. Μην ντραπείτε, όμως, να μιλήσετε στον θεραπευτή αν νιώθετε ότι έχει πολλή ζέστη ή πολύ κρύο στον χώρο, αν αισθανθείτε πόνο ή στην περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το μασάζ.

Πώς θα πω ότι θέλω να με πιέσει πιο δυνατά;
Νιώθετε ότι το μασάζ δεν έχει την ένταση που περιμένατε, αλλά διστάζετε να το πείτε στον θεραπευτή για να μην τον προσβάλετε. Τι πρέπει να κάνετε; Μιλήστε του ανοιχτά. Κρατήστε, όμως, στο μυαλό σας πως είναι μύθος η διαδεδομένη αντίληψη ότι το αποτελεσματικό μασάζ προκαλεί πάντα πόνο. Ορισμένοι από τους πιο αποτελεσματικούς τύπους μασάζ είναι εξαιρετικά ήπιοι και δεν περιλαμβάνουν πίεση, ούτε πόνο. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και είδη μασάζ που χρειάζονται βαθιές, έντονες πιέσεις, όπως το λεμφικό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.

Να προτιμήσω γυναίκα θεραπεύτρια;  Ορισμένοι άνδρες νιώθουν άβολα όταν τους κάνει μασάζ άνδρας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κοινωνικά στερεότυπα ή στον φόβο μήπως έχουν στύση κατά τη διάρκεια της θεραπείας (πράγμα ωστόσο που είναι φυσιολογικό να συμβεί, όταν ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα με το άγγιγμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και στο οποίο δεν δίνεται σημασία από τον θεραπευτή ή τη θεραπεύτρια). Ωστόσο, υπάρχουν και γυναίκες που νιώθουν πιο άνετα να τους κάνει μασάζ μια γυναίκα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κριτήριο για να επιλέξετε θεραπευτή είναι το πόσο καλός είναι στη δουλειά του και όχι το φύλο του.

Μπορώ να κάνω μασάζ με ρούχα; Νιώθετε δυσάρεστα με το σώμα σας ή με κάποιο συγκεκριμένο του σημείο και αυτό σας αποτρέπει από το να κλείσετε ραντεβού για μασάζ; Η ανησυχία σας αυτή δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο όταν πρόκειται για την υγεία σας, είτε για ένα ραντεβού με γιατρό είτε με θεραπευτή. Για να αισθανθείτε πάντως πιο άνετα, μπορείτε να ζητήσετε από τον θεραπευτή να αποφύγει τη συγκεκριμένη περιοχή. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να επιλέξετε κάποιο είδος μασάζ στο οποίο δεν είναι απαραίτητο να βγάλετε τα ρούχα σας επειδή δεν χρησιμοποιείται λάδι ή λοσιόν, όπως το σιάτσου ή το ταϊλανδέζικο μασάζ.

Ταξίδι στον χρόνο  Σε πάπυρους, τοιχογραφίες και τάφους της Αιγύπτου, της Αραβίας και της Ινδίας υπάρχουν ντοκουμέντα «θεραπευτών» που τρίβουν τα χέρια και τα πέλματα ασθενών, ενώ και σπουδαίοι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονται στη σημασία της μάλαξης και των αντανακλαστικών σημείων του σώματος. Σήμερα, το μασάζ, εμπλουτισμένο με δυτικά στοιχεία, χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να χαλαρώσει, να αναζωογονήσει ή ακόμα και να θεραπεύσει όσους το έχουν ανάγκη.  
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επιστροφή στο σχολείο 6 tips για ένα ασφαλές σακίδιο

Καθώς πλησιάζουμε την επιστροφή στη σχολική χρονιά , δύο πράγματα έρχονται στο μυαλό μας ,
Πως θα είναι το παιδί μου όταν γυρίσει στο σχολείο  ; και έχει ένα ασφαλές  σακίδιο; Το ACA προσφέρει την ακόλουθη λίστα ελέγχου για να βοηθήσει τους γονείς να επιλέξουν το καλύτερο δυνατό σακίδιο για τα παιδιά σας: Το σακίδιο είναι στο σωστό μέγεθος για το παιδί σας; Το σακίδιο δεν πρέπει ποτέ να είναι μεγαλύτερο ή Μικρότερο από τον κορμό του παιδιού σας και δεν πρέπει να κολλάει περισσότερο από 10 Πόντους κάτω από τη μέση της μέσης. Ένα σακίδιο που κρέμεται πολύ χαμηλά αυξάνει το βάρος στους ώμους, προκαλώντας το παιδί σας να κλίνει προς τα εμπρός όταν περπατάει.Το σακίδιο έχει δύο φαρδύς, γεμισμένους ιμάντες ώμου; Οι μη γεμισμένοι ιμάντες δεν είναι μόνο άβολοι, αλλά μπορούν επίσης να ασκήσουν περιττή πίεση στους μυς του αυχένα και των ώμων.Το παιδί σας χρησιμοποιεί και τους δύο ιμάντες; Το να έχετε ένα βαρύ σακίδιο από ένα ιμάντα μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογη μετατόπιση του βάρους στη μία πλ…

Τι είναι ο HIV και το AIDS;

HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές ημέρες. Άλλοι ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός: έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου (βλ. κύκλος αναπαραγωγής του HIV ). Το χαρακτηριστικό του ιού HIV είναι το πολύ υψηλό ποσοστό μετάλλαξής του, ο γρήγορος ρυθμός αναπαραγωγής του και το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού του. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή, ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί με τον ιό HIV μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια λοιμογόνων παραγόντων του HIV με εκατομμύρια διαφορετικών τυχαίων μεταλλάξεών του. Η πολύ μεγάλη ικανότητα μετάλλαξης του HIV οφείλεται στο γεγονός ότι η αντίστροφη μεταγραφάση που μετατρέπει το RNA του ιού σε κυτταρικό DNA, είναι πολύ επιρρεπής…

Οι μυϊκές θλάσεις στο ποδόσφαιρο & η αντιμετώπιση τους

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός σε άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες είναι οι θλάσεις των μυϊκών ιστών. Θλάση είναι η ρήξη των μυϊκών ινών από είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (πχ. λάκτισμα). Με την πρώτη ενόχληση ή πόνο του μυ θα πρέπει να διακόπτεται αμέσως η αθλητική δραστηριότητα, διότι η συνέχισή της μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό των μυϊκών ινών. Δημιουργούνται δηλ. Μεγαλύτερες βλάβες με συνέπεια την αύξηση του χρόνου αποκατάστασης. Επιδημιολογική μελέτη του 2011, από τον επικεφαλής ιατρό της UEFA, Prof Jan Ekstrand, ανέδειξε ότι στο 92% του συνόλου των μυϊκών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο, αφορούν θλάσεις στα κάτω άκρα, και συγκεκριμένα στους οπίσθιους μηριαίους, τους προσαγωγούς, τον τετρακέφαλο και το γαστροκνήμιο σε σειρά συχνότητας. Συμβαίνουν 6 φορές πιο συχνά σε αγώνα σε σύγκριση με την προπόνηση, κυρίως στο τελευταίο 15λεπτο του ημίχρονου, λόγω της μυϊκής κόπωσης…