Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν πάτε για Θεραπεία μασάζ


Είναι κάποιες βασικές λεπτομέρειες που δεν τις λαμβάνουμε υπ' όψιν όταν πηγαίνουμε σε μια συνεδρία μασάζ. Κάποια πράγματα μπορεί να είναι τελείως φυσιολογικά και «της δουλειάς», όμως ενίοτε ο πουριτανισμός ή οι ψευτοντροπές μας δεν μας βοηθούν ιδιαίτερα. Που πονάς;

Είναι φυσιολογικό να είσαι πιασμένος μόλις τελειώσει η συνεδρία 
Όπως μετά την έντονη άσκηση, έτσι και μετά το μασάζ είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις πιασμένος. Το σκληρό τρίψιμο (η δράση), είναι φυσικό να έχει ως επακόλουθο αντιδράσεις από τους μύες πάνω στους οποίους δουλέψατε με τον μασέρ. Κατά πάσα πιθανότητα αν δεν νιώθεις πιασμένος μετά από μασάζ σημαίνει ότι δεν κάνατε και πολύ σκληρή δολειά ή ότι γκρίνιαζες «πονάω και ξαναπονάω» συνεχώς και σε λυπήθηκε ο μασέρ. Μετά μπορείς να κάνεις λίγο στρέτσινγκ ή κάτι-σαν δυναμική προθέρμανση (χαλαρό τζόκινγκ, αλματάκια κτλ). Καλά αποτελέσματα έχει και ο πάγος στα σημεία που πονάς περισσότερο. Το πρόβλημα έγκειται στο αν πονάς αρκετά κατά τη διάρκεια του μασάζ και καλύτερα να ενημερώσεις τον μασέρ σου. Δεν θα σας παρεξηγήσει, είναι η δουλειά του!

Μασάζ και μετά καφεδάρα!
Μάλλον όχι. Μετά από το μασάζ δεν είναι πολύ καλή ιδέα να πιεις καφέ ή τεΐνη γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει ένταση στους μύες που έκανες μασάζ για να χαλαρώσεις από την ένταση! Ανθρακούχο νερό ή ένα ποτηράκι κρασί για την χαλάρωση είναι προτιμότερο.

Του χρόνου πάλι!
Το μασάζ είναι θεραπευτική μέθοδος. Αν εργάζεσαι σε γραφείο ή αν αθλείσαι συχνά προτίμησε να κάνεις μασάζ τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Τα οποία αποτελέσματα είναι αθροιστικά! Στην περίπτωση που κάνεις Pilates μπορείς να κάνεις μασάζ με μικρότερη συχνότητα αφού σε καλύπτει ως ένα βαθμό (εξαρτάται από τις γνώσεις του δασκάλου και το είδος). Αν κάνεις μια φυσιολογική ζωή χωρίς ιδιαίτερα βάρη με μια συνεδρία κάθε 4 εβδομάδες ή κάθε 6 εβδομάδες, θα είσαι μια χαρά. Δεν υπάρχει περίπτωση να λύσεις όλες τις ενοχλήσεις σου μια για πάντα, καθώς προφανώς και δεν είσαι ακίνητος σε αυτή τη ζωή, αλλά σίγουρα θα μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμού ή σοβαρότερης ενόχλησης.

Λίγο πιο κάτω, λίγο πιο πάνω, εκεί εκεί!
Ο μασέρ κάνει μασάζ σε εσένα. Αν έκανε στον εαυτό του θα ήξερε που έχει ενοχλήσεις και που να κάνει. Δεν είναι αγένεια να πεις στον μασέρ που θέλεις να επικεντρώσει περισσότερο την προσοχή του, ούτε παρεμβαίνεις στην δουλειά του. Ίσα ίσα που μέρος της δουλειάς του είναι να καταλάβει από τις αντιδράσεις σου αν πρέπει να επιμείνει σε κάποιο σημείο. Βγάλτον από τον κόπο να μαντεύει και πες του ακριβώς που έχεις ενοχλήσεις!

Μην φας πολύ
Το μασάζ υποβοηθά την χώνεψη και πιθανόν να ακούσεις περίεργους ήχους του στομάχου ή του εντέρου που μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς άβολα, όσο φυσιολογικό και αν είναι αυτό. Ακόμα μπορεί να σας φύγουν αέρια. Αν θέλεις να αποφύγεις κάτι τέτοιο μην φας βαριά πριν από το μασάζ ή κατανάλωσε λογική ποσότητα φαγητού 2 ή 3 ώρες πριν. Μην φτάσεις όμως σε άλλα άκρα όπως το να μην φας τίποτα, καθώς μπορεί να σου προκαλέσει ζαλάδες. Αντίστοιχα μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες νερού, γιατί μόλις ο μασέρ σου πιέσει στην κύστη (και λογικά σε ένα full body massage θα το κάνει) θα θέλεις να πας επειγόντως στην τουαλέτα.

Ένα ζεστό μπάνιο πριν...
Είναι ότι καλύτερο. Χαλαρώνει μυαλό και σώμα και τα καθιστά απολύτως έτοιμα για μασάζ. ενώ θα αφαιρέσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της έντασης από το σώμα σου. Την ίδια στιγμή κάνεις πιο εύκολη και την ζωή του μασέρ καθώς θα μαλακώσουν οι μύες και το δέρμα σου. Τέλος, θα νιώθεις και θα φαίνεσαι καθαρός, κάτι που έστω και υποσυνείδητα θα σου αφαιρέσει άγχος.

Βρες την κατάλληλη στιγμή
Άλλος αισθάνεται καλά νωρίς το πρωί, άλλος αργά το βράδυ μετά από δουλειά και υπερωρία για να χαλαρώσει! Η κατάλληλη στιγμή μπορεί ακόμα να έχει να κάνει με την ώρα που τρως, με το πρόγραμμα της ημέρας σου και άλλα πολλά.

Διαλέξε από πριν
Αν μιλάμε για studio ή ινστιτούτο μασάζ, συνεννοήσου εκ των προτέρων για το είδος μασάζ που σε ενδιαφέρει, τον μασέρ, ποσοστό πίεσης που θέλεις και αν πηγαίνεις για πρώτη φορά το ιστορικό σου, ειδικά αν υπάρχουν ζητήματα με δίσκους, κήλες ή άλλα ιατρικά προβλήματα. 

Φτιάξε το πρόγραμμα κατάλληλα
Δεν μπορείς μετά το μασάζ να πας για μπάσκετ, για CrossFit ή για ΗΙΙΤ. Ουσιαστικά το ακυρώνεις με αυτόν τον τρόπο ενώ κινδυνεύεις να τραυματιστείς. Ακόμα και αν το μασάζ μετά από έντονη άσκηση πονάει, οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των πιασιμάτων και του πόνου.

Θυμίσου τις αναπνοές!
Μην ξεχνάς να αναπνέεις κανονικά καθ' όλη την διάρκεια του μασάζ. Μπορεί όταν ο μασέρ δουλεύει σε ένα απαιτητικό κόμπο να είναι παραπάνω από ελκυστικό το να σφιχτείς και να κρατήσεις την αναπνοή σου, αλλά με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεις την ομαλή ροή του αίματος στην περιοχή και σφίγγεις τον μυ στον οποίο δουλεύει ο μασέρ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΕΜΑΝΙΑ - Rehmannia Glutinosa

Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά, με κολλώδη φύλλα και πορφυρά άνθη. Περιέχει σάκχαρα, φυτοστερόλες και ρεμανίνη. Σημαντικό βότανο για την προστασία του συκωτιού από τις τοξίνες και την ηπατίτιδα. Χρησιμοποιείται με δύο τρόπους, ωμή για χρόνιες παθήσεις στο ήπαρ, όπως ηπατίτιδα και μαγειρεμένη με κρασί για παθήσεις εμμηνόρροιας και ανώμαλου κύκλου. Επίσης θεωρείται πολύτιμο γιατρικό για το γήρας, συντελώντας στην διαδικασία της μακροζωίας. Πηγή: botanakaiygeia.blogspot.com

ΛΥΚΟΠΟΔΙΟ - Lycopodium Clavatum

Αειθαλές έρπον βρύο που φθάνει σε ύψος τα 15 εκατοστά, με πράσινα επιμήκη φύλλα στα κλωνάρια και στάχυα με κίτρινα σπόρια. Περιέχει αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και τριτερπένια. Διουρητικό, ηρεμιστικό για προβλήματα του ουροποιητικού, αλλά και αντισπασμωδικό για πεπτικά όπως δυσπεψία και γαστρίτιδα. Εξωτερικά σε δερματικά προβλήματα, ανακουφίζει τους ερεθισμούς και τα εκζέματα. Τοξικό φυτό. Πηγή: http://botanakaiygeia.blogspot.com

Τι είναι τελικά αυτό το Σύστημα παρακολούθησης GPS ποδοσφαιρικών ικανοτήτων της Playertek ?

Βλέπουμε αρκετές φορές Ποδοσφαιριστές να φορούν ένα είδος σουτιέν (κατά την σωστή ορολογία είναι vest = γιλέκο ) , δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα . Πάμε να το γνωρίσουμε μέσα από   την Ομάδα του Α.Ο Σκιάθου μία από τις ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα που διαθέτουν το σύστημα και το παρουσιάζουμε αποκλειστικά . Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προπονητή καθώς βλέπει το εύρος κινήσεων και αποδόσεων των ποδοσφαιριστών ( θα γίνει ανάλυση παρακάτω) , το ιατρικό επιτελείο μιας ομάδας τοποθετώντας σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ρυθμιστούν με βάση τα βιομετρικά στοιχεία των παικτών τα προφίλ τους και οι αποδόσεις τους , της διοίκησης ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του roster της και τέλος των ποδοσφαιριστών για ατομική βελτίωση   που θα έχει ως στόχο την   βελτίωση της ομάδας. Στοιχεία Ποδοσφαιριστή  Καταρχήν το σύστημα παρακολούθησης gps της εταιρίας playertket , πλέον θα το ονομάζουμε Σύστημα Παρακολούθησης Ποδοσφαιρικών Ικανοτήτων , καθώς μετράει