Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι η Φωτοθεραπεία ;

Η φωτοθεραπεία μια μορφή θεραπείας που βασίζεται στη χρήση της ακτινοβολίας για την αντιμετώπιση δερματικών -και όχι μόνο- παθήσεων. Διαβάστε τι υπόσχονται, τι πραγματοποιούν και πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι συσκευές φωτοθεραπείας που θα βρείτε στο εμπόριο.

Οι συσκευές φωτοθεραπείας και οι λάμπες υπερύθρων μέσω της χρήσης υπέρυθρης ακτινοβολίας, του μπλε ή του κόκκινου φωτός, υπόσχονται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακμής, των αλλεργιών, ακόμη και του πόνου. Επίσης πολλές από τις συσκευές φωτοθεραπείας υπόσχονται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μελαγχολίας του Χειμώνα, να βελτιώσουν τη διάθεση μας και να μας προσφέρουν ενέργεια και ευεξία. Τέλος πολλές συσκευές με τη χρήση ακτινοβολίας μπορούν να μας χαρίσουν λευκά δόντια.

Συστήματα λεύκανσης δοντιών

Τι υπόσχονται: Μπορούν να κάνουν τα δόντια έως και πέντε αποχρώσεις πιο λευκά σε μόλις δύο ώρες με τη βοήθεια ενός gel που ενεργοποιείται με την έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπει η συσκευή.

Τα στοιχεία: Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι οι συγκεκριμένες συσκευές κάνουν τα δόντια πολύ πιο λευκά, αν και μπορούν να αφαιρέσουν πράγματι τους λεκέδες από αυτά, σύμφωνα με κάποιους οδοντιάτρους.

Μειονεκτήματα: Δεν είναι κατάλληλες για άτομα με περιοδοντική νόσο, που έχουν υποχώρηση των ούλων ή ευαίσθητα δόντια. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από έγκυες γυναίκες, λόγω των χημικών ουσιών που περιέχει η κρέμα που χρησιμοποιείται για τη λεύκανση.

Φωτοθεραπεία για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας

Τι υπόσχεται: Να μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα όπως δακρύρροια, καταρροή και φτέρνισμα.

Τα στοιχεία: Το κόκκινο φως έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη ροή και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ θεωρείται ότι καταστέλλει τη λειτουργία των κυττάρων που απελευθερώνουν ισταμίνη, οδηγώντας στη μείωση της φλεγμονής και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα.

Μειονεκτήματα: Δεν συνιστάται για τα άτομα με βηματοδότες ή άλλες εμφυτευμένες ιατρικές συσκευές, σε όσους έχουν ρινικά προβλήματα, ευαίσθητο δέρμα στη μύτη ή κακή κυκλοφορία του αίματος.

Φως και για την αντιμετώπιση της ακμής

Τι υπόσχονται οι συσκευές: Με τη χρήση του μπλε και κόκκινου φωτός μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μετριαστεί η ήπια έως και η μέτρια ακμή.

Τα στοιχεία: Μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως σκοτώνει τα βακτηρίδια, ενώ το κόκκινο φως περιορίζει τη φλεγμονή και διεγείρει την επούλωση. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Journal of Dermatology, έδειξε ότι ο συνδυασμός κόκκινου και μπλε φωτός είναι ίσως πιο αποτελεσματικός από τις πιο κοινές κρέμες που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου, σε σχέση με τη χρήση του κόκκινου ή μπλε φωτός χωριστά.

Μειονεκτήματα: Τα αποτελέσματα μπορεί να φανούν μετά από τρεις μήνες.

Ακτινοβολία για ευεξία και τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού

Τι υπόσχονται οι συσκευές: Με την χρήση ενός ειδικού μπλε φωτός, συνήθως στα 750 lux, που θυμίζει μια καλοκαιρινή ημέρα, μπορούμε να αποκτήσουμε ενέργεια με φυσικό τρόπο και να διώξουμε τη μελαγχολία του χειμώνα. Επίσης μπορούμε με τη βοήθεια του μπλε φωτός να αντιμετωπίσουμε το jet lag, αφού θεωρείται ότι βοηθά στην ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του σώματος μας.

Τα στοιχεία: Έρευνα που διεξήχθη από εταιρεία που διαθέτει τις συσκευές αυτές έδειξε ότι το 70% των χρηστών εμφάνισαν σημαντική βελτίωση των επιπέδων ενέργειας μετά από δύο εβδομάδες χρήσης.

Μειονεκτήματα: Έχουν κάποιο κόστος και χρειάζεται χρόνος για να δούμε αισθητά αποτελέσματα.

Υπέρυθρες λάμπες για θεραπευτική & αισθητική εφαρμογή

Τι υπόσχονται: Η συστηματική χρήση της υπέρυθρης ακτινοβολίας, ανακουφίζει τον μυϊκό πόνο και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Οι λάμπες υπερύθρων θεωρούνται κατάλληλες για την αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων, αλλά και για αισθητική εφαρμογή. Η υπέρυθρη ακτινοβολία ανοίγει τους πόρους και επιτρέπει τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο καθαρισμό του δέρματος, ενώ οι κρέμες και τα καλλυντικά απορροφούνται πιο γρήγορα από το δέρμα.

Τα στοιχεία: Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Πανεπιστήμιο της Κίνας διαπίστωσε ότι η έκθεση σε υπέρυθρη ακτινοβολία ασθενών με χρόνιο πόνο είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση.

Μειονεκτήματα: Οι λάμπες συνήθως δεν μπορούν να καλύψουν εκτεταμένες περιοχές του σώματος. Επιπλέον σύμφωνα με τη μελέτη τα ευεργετικά αποτελέσματα από τη χρήση της ακτινοβολίας δεν υφίστανται επ’αόριστο. Όπως φάνηκε από την έρευνα των Κινέζων δεν παρατηρήθηκε βελτίωση μετά από 6 μήνες.

πηγή κειμένου : www.ehealthcyprus.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επιστροφή στο σχολείο 6 tips για ένα ασφαλές σακίδιο

Καθώς πλησιάζουμε την επιστροφή στη σχολική χρονιά , δύο πράγματα έρχονται στο μυαλό μας ,
Πως θα είναι το παιδί μου όταν γυρίσει στο σχολείο  ; και έχει ένα ασφαλές  σακίδιο; Το ACA προσφέρει την ακόλουθη λίστα ελέγχου για να βοηθήσει τους γονείς να επιλέξουν το καλύτερο δυνατό σακίδιο για τα παιδιά σας: Το σακίδιο είναι στο σωστό μέγεθος για το παιδί σας; Το σακίδιο δεν πρέπει ποτέ να είναι μεγαλύτερο ή Μικρότερο από τον κορμό του παιδιού σας και δεν πρέπει να κολλάει περισσότερο από 10 Πόντους κάτω από τη μέση της μέσης. Ένα σακίδιο που κρέμεται πολύ χαμηλά αυξάνει το βάρος στους ώμους, προκαλώντας το παιδί σας να κλίνει προς τα εμπρός όταν περπατάει.Το σακίδιο έχει δύο φαρδύς, γεμισμένους ιμάντες ώμου; Οι μη γεμισμένοι ιμάντες δεν είναι μόνο άβολοι, αλλά μπορούν επίσης να ασκήσουν περιττή πίεση στους μυς του αυχένα και των ώμων.Το παιδί σας χρησιμοποιεί και τους δύο ιμάντες; Το να έχετε ένα βαρύ σακίδιο από ένα ιμάντα μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογη μετατόπιση του βάρους στη μία πλ…

Τι είναι ο HIV και το AIDS;

HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές ημέρες. Άλλοι ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός: έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου (βλ. κύκλος αναπαραγωγής του HIV ). Το χαρακτηριστικό του ιού HIV είναι το πολύ υψηλό ποσοστό μετάλλαξής του, ο γρήγορος ρυθμός αναπαραγωγής του και το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού του. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή, ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί με τον ιό HIV μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια λοιμογόνων παραγόντων του HIV με εκατομμύρια διαφορετικών τυχαίων μεταλλάξεών του. Η πολύ μεγάλη ικανότητα μετάλλαξης του HIV οφείλεται στο γεγονός ότι η αντίστροφη μεταγραφάση που μετατρέπει το RNA του ιού σε κυτταρικό DNA, είναι πολύ επιρρεπής…

Οι μυϊκές θλάσεις στο ποδόσφαιρο & η αντιμετώπιση τους

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός σε άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες είναι οι θλάσεις των μυϊκών ιστών. Θλάση είναι η ρήξη των μυϊκών ινών από είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (πχ. λάκτισμα). Με την πρώτη ενόχληση ή πόνο του μυ θα πρέπει να διακόπτεται αμέσως η αθλητική δραστηριότητα, διότι η συνέχισή της μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό των μυϊκών ινών. Δημιουργούνται δηλ. Μεγαλύτερες βλάβες με συνέπεια την αύξηση του χρόνου αποκατάστασης. Επιδημιολογική μελέτη του 2011, από τον επικεφαλής ιατρό της UEFA, Prof Jan Ekstrand, ανέδειξε ότι στο 92% του συνόλου των μυϊκών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο, αφορούν θλάσεις στα κάτω άκρα, και συγκεκριμένα στους οπίσθιους μηριαίους, τους προσαγωγούς, τον τετρακέφαλο και το γαστροκνήμιο σε σειρά συχνότητας. Συμβαίνουν 6 φορές πιο συχνά σε αγώνα σε σύγκριση με την προπόνηση, κυρίως στο τελευταίο 15λεπτο του ημίχρονου, λόγω της μυϊκής κόπωσης…