Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άνδρες: Ρίξτε την κοιλίτσα τώρα!

Η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους στους άντρες, ιδίως όταν μεγαλώνουν. Συνήθως, οι άντρες βάζουν τα παραπανίσια κιλά κυρίως γύρω από την κοιλιά σε σχέση με τα άλλα μέρη του σώματος. Το κοιλιακό πάχος δεν είναι μόνο άβολο, αλλά αποτελεί επίσης και ένα μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.

Δύο τύποι παχυσαρκίας: Η παχυσαρκία διακρίνεται σε δύο τύπους ανάλογα με το σημείο του σώματος που συσσωρεύεται το λίπος. Ο γυναικείος τύπος ή περιφερική παχυσαρκία, όπου το λίπος αποθηκεύεται κυρίως στους γλουτούς και στους μηρούς και ο αντρικός τύπος ή κεντρική παχυσαρκία, όπου το λίπος αποθηκεύεται κυρίως γύρω από την κοιλιά.
Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία δημιουργεί πολλά προβλήματα στην υγεία, αλλά η κεντρική ή αντρική παχυσαρκία σχετίζεται με πολλές ασθένειες ακόμα και όταν το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό.

Για ποιο λόγο το πάχος στην κοιλιά είναι επικίνδυνο:
Το πρόβλημα με το λίπος της κοιλιάς είναι ότι δεν περιορίζεται μόνο κάτω από το δέρμα (υποδόριο λίπος), αλλά περιλαμβάνει και το λίπος που εντοπίζεται βαθύτερα στην κοιλιά γύρω από τα εσωτερικά όργανα (σπλαχνικό λίπος).
Το σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά παράγει ορμόνες και ουσίες που επηρεάζουν την παραγωγή των βασικών ορμονών στο σώμα.
Για το λόγο αυτό, το πολύ λίπος στην κοιλιά μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση  πολλών ασθενειών.

Τι προβλήματα δημιουργεί το λίπος της κοιλιάς:

 • Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με τις εξής ασθένειες:
 • Έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακές νόσοι
 • Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
 • Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Καρκίνος
 • Παθήσεις του ήπατος (συκώτι)
 • Υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή «καλή» χοληστερίνη
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Άπνοια ύπνου

Αίτια συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά: 

 • Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει ρόλο τόσο στην εμφάνιση ή όχι της παχυσαρκίας όσο και στην κατανομή του λίπους.
 • Οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποθηκεύουν το λίπος κυρίως στην κοιλιά, σε αντίθεση με τις γυναίκες και αυτό είναι ακόμα πιο έντονο καθώς μεγαλώνουν.
 • Βέβαια και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο κίνδυνο και σχεδόν φτάνουν τα ποσά του σπλαχνικού λίπους των αντρών.
 • Παρόλα αυτά η κακή διατροφή, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι οι κυριότερες αιτίες.
 • Πότε και πώς ξεφορτώνεστε το πάχος στην κοιλιά:
 • Όταν η περίμετρος της μέσης είναι πάνω από 102 cm στους άντρες αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, γιατί δείχνει παθολογική συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά.
 • Ξεκινήστε μία υγιεινή διατροφή, η οποία να περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά και λίγα λιπαρά.
 • Περιορίστε τις θερμίδες ακόμα και αν έχετε υιοθετήσει υγιεινές επιλογές και ελαττώστε το αλκοόλ.

 • Τέλος, συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα την άσκηση.

πηγή : www.giatros-in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επιστροφή στο σχολείο 6 tips για ένα ασφαλές σακίδιο

Καθώς πλησιάζουμε την επιστροφή στη σχολική χρονιά , δύο πράγματα έρχονται στο μυαλό μας ,
Πως θα είναι το παιδί μου όταν γυρίσει στο σχολείο  ; και έχει ένα ασφαλές  σακίδιο; Το ACA προσφέρει την ακόλουθη λίστα ελέγχου για να βοηθήσει τους γονείς να επιλέξουν το καλύτερο δυνατό σακίδιο για τα παιδιά σας: Το σακίδιο είναι στο σωστό μέγεθος για το παιδί σας; Το σακίδιο δεν πρέπει ποτέ να είναι μεγαλύτερο ή Μικρότερο από τον κορμό του παιδιού σας και δεν πρέπει να κολλάει περισσότερο από 10 Πόντους κάτω από τη μέση της μέσης. Ένα σακίδιο που κρέμεται πολύ χαμηλά αυξάνει το βάρος στους ώμους, προκαλώντας το παιδί σας να κλίνει προς τα εμπρός όταν περπατάει.Το σακίδιο έχει δύο φαρδύς, γεμισμένους ιμάντες ώμου; Οι μη γεμισμένοι ιμάντες δεν είναι μόνο άβολοι, αλλά μπορούν επίσης να ασκήσουν περιττή πίεση στους μυς του αυχένα και των ώμων.Το παιδί σας χρησιμοποιεί και τους δύο ιμάντες; Το να έχετε ένα βαρύ σακίδιο από ένα ιμάντα μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογη μετατόπιση του βάρους στη μία πλ…

Τι είναι ο HIV και το AIDS;

HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές ημέρες. Άλλοι ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός: έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου (βλ. κύκλος αναπαραγωγής του HIV ). Το χαρακτηριστικό του ιού HIV είναι το πολύ υψηλό ποσοστό μετάλλαξής του, ο γρήγορος ρυθμός αναπαραγωγής του και το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού του. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή, ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί με τον ιό HIV μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια λοιμογόνων παραγόντων του HIV με εκατομμύρια διαφορετικών τυχαίων μεταλλάξεών του. Η πολύ μεγάλη ικανότητα μετάλλαξης του HIV οφείλεται στο γεγονός ότι η αντίστροφη μεταγραφάση που μετατρέπει το RNA του ιού σε κυτταρικό DNA, είναι πολύ επιρρεπής…

Οι μυϊκές θλάσεις στο ποδόσφαιρο & η αντιμετώπιση τους

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός σε άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες είναι οι θλάσεις των μυϊκών ιστών. Θλάση είναι η ρήξη των μυϊκών ινών από είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (πχ. λάκτισμα). Με την πρώτη ενόχληση ή πόνο του μυ θα πρέπει να διακόπτεται αμέσως η αθλητική δραστηριότητα, διότι η συνέχισή της μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό των μυϊκών ινών. Δημιουργούνται δηλ. Μεγαλύτερες βλάβες με συνέπεια την αύξηση του χρόνου αποκατάστασης. Επιδημιολογική μελέτη του 2011, από τον επικεφαλής ιατρό της UEFA, Prof Jan Ekstrand, ανέδειξε ότι στο 92% του συνόλου των μυϊκών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο, αφορούν θλάσεις στα κάτω άκρα, και συγκεκριμένα στους οπίσθιους μηριαίους, τους προσαγωγούς, τον τετρακέφαλο και το γαστροκνήμιο σε σειρά συχνότητας. Συμβαίνουν 6 φορές πιο συχνά σε αγώνα σε σύγκριση με την προπόνηση, κυρίως στο τελευταίο 15λεπτο του ημίχρονου, λόγω της μυϊκής κόπωσης…