Αρχαία Ελλάδα και Χρωματοθεραπεία

O Ιπποκράτης στο δοκίμιο του 'περί αέρηδων, υδάτων και τόπων', μιλά για την ασθένεια των Σκύθων, διευκρινίζοντας ότι σε αυτές τις νομαδικές φυλές των στεπών της ανατολικής Ευρώπης ένα μέρος των ανδρών γινόταν ανίκανο και εμφάνιζε θηλυπρεπή στοιχεία, όπως η χροιά της φωνής. Απέδιδε την αιτία αυτού του προβλήματος στον γκρίζο ουρανό της Σκυθίας.
  Αυτή είναι ίσως η πρώτη μαρτυρία στην ιστορία μας που συνδέει την κατάσταση της υγείας μας με τα χρώματα του περιβάλλοντος μας. Όλο αυτό διαμέσου μιας ψυχολογικής οπτικής όπως εννοείται από τον ίδιο τον Ιπποκράτη.
  Το χρώμα, διατύπωνε από την μεριά του ο Αριστοτέλης, είναι συνάμα ένα καλλωπιστικό μέσο και ένα γιατρικό. Η επιρροή του στην υγεία μας θεωρείται από πολλούς δεδομένη.
  Ότι ήδη από την αρχαιότητα ο άνθρωπος, θεώρησε το χρώμα ως εν δυνάμει μέσον θεραπείας είναι άνευ αμφιβολίας. Σχετικά με την θεραπευτική δύναμη του ηλιακού φωτός υπάρχουν συγκεκριμένες ιστορικές μαρτυρίες. Φαίνεται, σημειώνει ο Λ. Κλάρκ (1991) ότι οι πρώτες ενδείξεις χρωματοθεραπείας προέρχονται από την αρχαία Αίγυπτο, όπου στους ναούς του ήλιου, φαίνεται ότι ελάμβαναν χώρα θεραπείες βασισμένες στο ηλιακό φως.
  Στην γη των φαραώ ο θεραπευτής διέγνωσε ποιου χρώματος είχε έλλειψη ο πάσχων και τον εισήγαγε σε μια αίθουσα με εκπομπή του συγκεκριμένου χρώματος. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την θεραπευτική δύναμη των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων όπως και αρωμάτων αναμεμειγμένων με χρώματα, για να επιτύχουν τις ζητούμενες θεραπευτικές δονήσεις.
 Οι αρχαίοι Κινέζοι από την μεριά τους, θεωρούσαν ότι τα χρώματα ενεργοποιούν την φυσική όπως και την νοητική αλλά και πνευματική ουσία του ανθρώπου, φθάνοντας σε σημείο να προτείνουν μερικές πρωτότυπες χρωματοθεραπευτικές μεθόδους.
  Και στην Ελλάδα επεδεικνύετο μια αυξημένη εμπιστοσύνη στις θεραπευτικές ιδιότητες του ηλιακού φωτός. Ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα απέδιδαν οι Πυθαγόρειοι.
  Περνώντας στην αυτοκρατορική Ρώμη, μερικοί φιλόσοφοι ισχυρίζοντο ότι το μυστικό της ζωτικότητας των ρωμαίων και της σωματικής τους ευρωστίας σχετιζόταν με το σολάριουμ που ετοποθετείτο στις σκεπές των σπιτιών. Χάρη στα συχνά λουτρά ήλιου και αέρα οι ρωμαίοι ενδυναμώνονταν τόσο ώστε να γίνουν άτρωτοι κατακτητές.
  Περνώντας γρήγορα στον μεσαίωνα, όπως παρατηρεί ο R. B. Amber, στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν συχνά χρωματιστά υφάσματα με σκοπό θεραπευτικό. Πολλές θεραπείες αποδίδοντo επίσης στις θεραπευτικές ιδιότητες των χρωματιστών βιτρώ στις εκκλησίες, τα οποία αποτελούντο από χρώματα όπως το κόκκινο, το πράσινο και το κίτρινο. Ασθενείς προσέρχοντο στην εκκλησία και εκτίθεντο στην συγκεκριμένη θεραπεία. Φυσικά επιπλέον θεραπευτικό μέσον ήταν η προσευχή.
  Οι ιστορικές αναφορές σχετικά είναι πολλαπλές. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως κατά την διάρκεια των μυστηριακών εορτών που αφορούσαν τον ήλιο, σχεδόν όλοι οι λαοί, ξεκινώντας από αυτούς της Λατινικής Αμερικής, αναφέρουν πολλές μαρτυρίες σχετικές με ηλιακές εορτές που είχαν θεραπευτικό σκοπό.

Πηγή : http://fractalart.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις