Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρχαία Ελλάδα και Χρωματοθεραπεία

O Ιπποκράτης στο δοκίμιο του 'περί αέρηδων, υδάτων και τόπων', μιλά για την ασθένεια των Σκύθων, διευκρινίζοντας ότι σε αυτές τις νομαδικές φυλές των στεπών της ανατολικής Ευρώπης ένα μέρος των ανδρών γινόταν ανίκανο και εμφάνιζε θηλυπρεπή στοιχεία, όπως η χροιά της φωνής. Απέδιδε την αιτία αυτού του προβλήματος στον γκρίζο ουρανό της Σκυθίας.
  Αυτή είναι ίσως η πρώτη μαρτυρία στην ιστορία μας που συνδέει την κατάσταση της υγείας μας με τα χρώματα του περιβάλλοντος μας. Όλο αυτό διαμέσου μιας ψυχολογικής οπτικής όπως εννοείται από τον ίδιο τον Ιπποκράτη.
  Το χρώμα, διατύπωνε από την μεριά του ο Αριστοτέλης, είναι συνάμα ένα καλλωπιστικό μέσο και ένα γιατρικό. Η επιρροή του στην υγεία μας θεωρείται από πολλούς δεδομένη.
  Ότι ήδη από την αρχαιότητα ο άνθρωπος, θεώρησε το χρώμα ως εν δυνάμει μέσον θεραπείας είναι άνευ αμφιβολίας. Σχετικά με την θεραπευτική δύναμη του ηλιακού φωτός υπάρχουν συγκεκριμένες ιστορικές μαρτυρίες. Φαίνεται, σημειώνει ο Λ. Κλάρκ (1991) ότι οι πρώτες ενδείξεις χρωματοθεραπείας προέρχονται από την αρχαία Αίγυπτο, όπου στους ναούς του ήλιου, φαίνεται ότι ελάμβαναν χώρα θεραπείες βασισμένες στο ηλιακό φως.
  Στην γη των φαραώ ο θεραπευτής διέγνωσε ποιου χρώματος είχε έλλειψη ο πάσχων και τον εισήγαγε σε μια αίθουσα με εκπομπή του συγκεκριμένου χρώματος. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την θεραπευτική δύναμη των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων όπως και αρωμάτων αναμεμειγμένων με χρώματα, για να επιτύχουν τις ζητούμενες θεραπευτικές δονήσεις.
 Οι αρχαίοι Κινέζοι από την μεριά τους, θεωρούσαν ότι τα χρώματα ενεργοποιούν την φυσική όπως και την νοητική αλλά και πνευματική ουσία του ανθρώπου, φθάνοντας σε σημείο να προτείνουν μερικές πρωτότυπες χρωματοθεραπευτικές μεθόδους.
  Και στην Ελλάδα επεδεικνύετο μια αυξημένη εμπιστοσύνη στις θεραπευτικές ιδιότητες του ηλιακού φωτός. Ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα απέδιδαν οι Πυθαγόρειοι.
  Περνώντας στην αυτοκρατορική Ρώμη, μερικοί φιλόσοφοι ισχυρίζοντο ότι το μυστικό της ζωτικότητας των ρωμαίων και της σωματικής τους ευρωστίας σχετιζόταν με το σολάριουμ που ετοποθετείτο στις σκεπές των σπιτιών. Χάρη στα συχνά λουτρά ήλιου και αέρα οι ρωμαίοι ενδυναμώνονταν τόσο ώστε να γίνουν άτρωτοι κατακτητές.
  Περνώντας γρήγορα στον μεσαίωνα, όπως παρατηρεί ο R. B. Amber, στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν συχνά χρωματιστά υφάσματα με σκοπό θεραπευτικό. Πολλές θεραπείες αποδίδοντo επίσης στις θεραπευτικές ιδιότητες των χρωματιστών βιτρώ στις εκκλησίες, τα οποία αποτελούντο από χρώματα όπως το κόκκινο, το πράσινο και το κίτρινο. Ασθενείς προσέρχοντο στην εκκλησία και εκτίθεντο στην συγκεκριμένη θεραπεία. Φυσικά επιπλέον θεραπευτικό μέσον ήταν η προσευχή.
  Οι ιστορικές αναφορές σχετικά είναι πολλαπλές. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως κατά την διάρκεια των μυστηριακών εορτών που αφορούσαν τον ήλιο, σχεδόν όλοι οι λαοί, ξεκινώντας από αυτούς της Λατινικής Αμερικής, αναφέρουν πολλές μαρτυρίες σχετικές με ηλιακές εορτές που είχαν θεραπευτικό σκοπό.

Πηγή : http://fractalart.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επιστροφή στο σχολείο 6 tips για ένα ασφαλές σακίδιο

Καθώς πλησιάζουμε την επιστροφή στη σχολική χρονιά , δύο πράγματα έρχονται στο μυαλό μας ,
Πως θα είναι το παιδί μου όταν γυρίσει στο σχολείο  ; και έχει ένα ασφαλές  σακίδιο; Το ACA προσφέρει την ακόλουθη λίστα ελέγχου για να βοηθήσει τους γονείς να επιλέξουν το καλύτερο δυνατό σακίδιο για τα παιδιά σας: Το σακίδιο είναι στο σωστό μέγεθος για το παιδί σας; Το σακίδιο δεν πρέπει ποτέ να είναι μεγαλύτερο ή Μικρότερο από τον κορμό του παιδιού σας και δεν πρέπει να κολλάει περισσότερο από 10 Πόντους κάτω από τη μέση της μέσης. Ένα σακίδιο που κρέμεται πολύ χαμηλά αυξάνει το βάρος στους ώμους, προκαλώντας το παιδί σας να κλίνει προς τα εμπρός όταν περπατάει.Το σακίδιο έχει δύο φαρδύς, γεμισμένους ιμάντες ώμου; Οι μη γεμισμένοι ιμάντες δεν είναι μόνο άβολοι, αλλά μπορούν επίσης να ασκήσουν περιττή πίεση στους μυς του αυχένα και των ώμων.Το παιδί σας χρησιμοποιεί και τους δύο ιμάντες; Το να έχετε ένα βαρύ σακίδιο από ένα ιμάντα μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογη μετατόπιση του βάρους στη μία πλ…

Τι είναι ο HIV και το AIDS;

HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές ημέρες. Άλλοι ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός: έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου (βλ. κύκλος αναπαραγωγής του HIV ). Το χαρακτηριστικό του ιού HIV είναι το πολύ υψηλό ποσοστό μετάλλαξής του, ο γρήγορος ρυθμός αναπαραγωγής του και το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού του. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή, ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί με τον ιό HIV μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια λοιμογόνων παραγόντων του HIV με εκατομμύρια διαφορετικών τυχαίων μεταλλάξεών του. Η πολύ μεγάλη ικανότητα μετάλλαξης του HIV οφείλεται στο γεγονός ότι η αντίστροφη μεταγραφάση που μετατρέπει το RNA του ιού σε κυτταρικό DNA, είναι πολύ επιρρεπής…

Οι μυϊκές θλάσεις στο ποδόσφαιρο & η αντιμετώπιση τους

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός σε άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες είναι οι θλάσεις των μυϊκών ιστών. Θλάση είναι η ρήξη των μυϊκών ινών από είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (πχ. λάκτισμα). Με την πρώτη ενόχληση ή πόνο του μυ θα πρέπει να διακόπτεται αμέσως η αθλητική δραστηριότητα, διότι η συνέχισή της μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό των μυϊκών ινών. Δημιουργούνται δηλ. Μεγαλύτερες βλάβες με συνέπεια την αύξηση του χρόνου αποκατάστασης. Επιδημιολογική μελέτη του 2011, από τον επικεφαλής ιατρό της UEFA, Prof Jan Ekstrand, ανέδειξε ότι στο 92% του συνόλου των μυϊκών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο, αφορούν θλάσεις στα κάτω άκρα, και συγκεκριμένα στους οπίσθιους μηριαίους, τους προσαγωγούς, τον τετρακέφαλο και το γαστροκνήμιο σε σειρά συχνότητας. Συμβαίνουν 6 φορές πιο συχνά σε αγώνα σε σύγκριση με την προπόνηση, κυρίως στο τελευταίο 15λεπτο του ημίχρονου, λόγω της μυϊκής κόπωσης…