Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Watsu , γνωρίστε το !!!

To Watsu (Υδάτινο Σιάτσου) ξεκίνησε όταν ο Harold Dull, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνδέσμου Υδάτινης Εκγύμνασης, άρχισε να βάζει ανθρώπους να επιπλέουν σε μια θερμή πισίνα, εφαρμόζοντας τις διατάσεις (stretching) και τις αρχές του ιαπωνικού Ζεν Σιάτσου.

Στην Ανατολή, οι διατάσεις σαν ένας τρόπος ανοίγματος διαύλων μέσω των ενεργειακών μας ροών Chi, είναι κάτι παλιότερο και από τον βελονισμό.  Ωστόσο, τα οφέλη των διατάσεων μέσα στη ζεστή αγκαλιά του νερού είναι αναρίθμητα, ενώ παράλληλα το ζεστό νερό είναι το ιδανικό μέσο για την αφύπνιση της βαθύτερης κατάστασης χαλάρωσης του σώματος.

Οι Βασικές Αρχές του Watsu (Γουάτσου)

Η άνωση του νερού ξελαφρώνει τους σπονδύλους από το βάρος και επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να κινηθεί με τρόπους που είναι αδύνατον να κινηθεί στο έδαφος.  Ήπιες, σταδιακές συστροφές και τραβήγματα, ανακουφίζουν την πίεση που ασκεί στα νεύρα μια άκαμπτη σπονδυλική στήλη.  Ο ασκούμενος βιώνει έτσι μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία.

Παρομοίως, κατά τη διάρκεια του Watsu μπορεί να έρθει στην επιφάνεια ένα φάσμα συναισθημάτων που κατακλύζει τον ασκούμενο με ηρεμία και ευελιξία. Πολλοί βγαίνουν από μια συνεδρία Watsu λέγοντας ότι ήταν πιο χαλαροί από ποτέ.  Μερικοί μάλιστα λένε ότι ήταν μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής τους.

Μια άλλη αρχή του Ζεν Σιάτσου, αυτή της σύνδεσης με την αναπνοή, παίρνει νέα διάσταση στο Watsu.  Στην ξηρά, η αναπνοή είναι συντονισμένη με την κλίση σε σημεία.  Στο νερό, η πιο βασική κίνηση είναι ο Υδάτινος Χορός Ανάσας.  Ο εκπαιδευτής επιπλέει κάποιον στα χέρια του και αφήνονται να βουλιάξουν λίγο καθώς εκπνέουν και οι δύο μαζί, ενώ μετά αφήνει την άνωση του νερού να τους σηκώσει καθώς εισπνέουν και οι δύο μαζί.  Αυτός ο Υδάτινος Χορός Ανάσας, που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά στην αρχή της συνεδρίας Watsu, δημιουργεί μια σύνδεση που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις διατάσεις και τις κινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας.

Η μεγαλύτερη αίσθηση της σύνδεσης που οι περισσότεροι αισθάνονται με το Watsu προκύπτει από το γεγονός ότι προκειμένου να κινηθείς και να κάνεις διατάσεις σε ένα Watsu, θα πρέπει να επιπλέεις στην αγκαλιά κάποιου.  Αρχικά η εκπαίδευση επικεντρώνεται στο να αφεθεί κανείς στα χέρια του εκπαιδευτή, ενώ ο εκπαιδευτής μαθαίνει να συνδέει όλες τις κινήσεις και τις διατάσεις με την αναπνοή αυτών που επιπλέουν.  Επίσης, επειδή κάθε επίπεδο της ύπαρξης μας μπορεί να επηρεαστεί σε ένα Watsu, οι εκπαιδευτές δεν καθοδηγούν τον αθλούμενο σε κανένα συγκεκριμένο επίπεδο ή κατάσταση, απλά τον αφήνουν να είναι μαζί τους.

Τα Πολλαπλά Οφέλη του Watsu

watsu.7Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του Watsu για ειδικές θεραπευτικές ανάγκες έχουν επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες, ενώ διδάσκεται σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.  Οι Υδροθεραπευτές το ασπάζονται σαν μια από τις βασικές θεραπείες Αποκατάστασης.  Παράλληλα, τα οφέλη του για το ευρύ κοινό είναι ίσως περισσότερα από κάθε άλλη άσκηση, γιατί πέρα από τα δεκάδες σωματικά οφέλη που προκύπτουν από τις κινήσεις, τις διατάσεις και τις αναπνοές, η δύναμη του Watsu μειώνει αποτελεσματικά το άγχος μας.

Μελέτη πανεπιστήμιου της Βραζιλίας αναφέρει ότι όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη θετικότατη επίδραση που είχε το Watsu στη ζωή τους, όπως επισήμαναν την αυξημένη ενότητα μεταξύ σώματος, νου και ψυχής.  Σήμερα, σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, το Watsu ενσωματώνεται στα προγράμματα υδάτινης θεραπείας σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης.

Οι εκπαιδευτές Watsu ισχυρίζονται ότι ανεξάρτητα από το πόση σωματική άσκηση ή θεραπεία έχει κάνει κάποιος στην ξηρά, όταν επιπλέει στην θερμαινόμενη πισίνα μαζί με τον εκπαιδευτή, εναρμονίζει τους χτύπους της καρδιάς του και συνδέει την κίνηση με την αναπνοή του, τότε βρίσκεται σ’ έναν εντελώς καινούργιο κόσμο.

πηγή: blog.ideales.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΕΜΑΝΙΑ - Rehmannia Glutinosa

Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά, με κολλώδη φύλλα και πορφυρά άνθη. Περιέχει σάκχαρα, φυτοστερόλες και ρεμανίνη. Σημαντικό βότανο για την προστασία του συκωτιού από τις τοξίνες και την ηπατίτιδα. Χρησιμοποιείται με δύο τρόπους, ωμή για χρόνιες παθήσεις στο ήπαρ, όπως ηπατίτιδα και μαγειρεμένη με κρασί για παθήσεις εμμηνόρροιας και ανώμαλου κύκλου. Επίσης θεωρείται πολύτιμο γιατρικό για το γήρας, συντελώντας στην διαδικασία της μακροζωίας. Πηγή: botanakaiygeia.blogspot.com

Τι είναι τελικά αυτό το Σύστημα παρακολούθησης GPS ποδοσφαιρικών ικανοτήτων της Playertek ?

Βλέπουμε αρκετές φορές Ποδοσφαιριστές να φορούν ένα είδος σουτιέν (κατά την σωστή ορολογία είναι vest = γιλέκο ) , δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα . Πάμε να το γνωρίσουμε μέσα από   την Ομάδα του Α.Ο Σκιάθου μία από τις ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα που διαθέτουν το σύστημα και το παρουσιάζουμε αποκλειστικά . Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προπονητή καθώς βλέπει το εύρος κινήσεων και αποδόσεων των ποδοσφαιριστών ( θα γίνει ανάλυση παρακάτω) , το ιατρικό επιτελείο μιας ομάδας τοποθετώντας σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ρυθμιστούν με βάση τα βιομετρικά στοιχεία των παικτών τα προφίλ τους και οι αποδόσεις τους , της διοίκησης ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του roster της και τέλος των ποδοσφαιριστών για ατομική βελτίωση   που θα έχει ως στόχο την   βελτίωση της ομάδας. Στοιχεία Ποδοσφαιριστή  Καταρχήν το σύστημα παρακολούθησης gps της εταιρίας playertket , πλέον θα το ονομάζουμε Σύστημα Παρακολούθησης Ποδοσφαιρικών Ικανοτήτων , καθώς μετράει

ΛΥΚΟΠΟΔΙΟ - Lycopodium Clavatum

Αειθαλές έρπον βρύο που φθάνει σε ύψος τα 15 εκατοστά, με πράσινα επιμήκη φύλλα στα κλωνάρια και στάχυα με κίτρινα σπόρια. Περιέχει αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και τριτερπένια. Διουρητικό, ηρεμιστικό για προβλήματα του ουροποιητικού, αλλά και αντισπασμωδικό για πεπτικά όπως δυσπεψία και γαστρίτιδα. Εξωτερικά σε δερματικά προβλήματα, ανακουφίζει τους ερεθισμούς και τα εκζέματα. Τοξικό φυτό. Πηγή: http://botanakaiygeia.blogspot.com