Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γνωρίζουμε το αιθέριο έλαιο της Σάλβια

Χαλαρωτικό, αντικαταθλιπτικό, ευφορικό, για εμμηνόπαυση, προβλήματα περιόδου, αιμορροΐδες, νευρική εξάντληση.

Η σάλβια σκλάρεα (ιεροβότανο) είναι ένα διετές ή πολυετές βότανο, ύψους 30 έως 120 εκατοστών, με τριχωτά καρδιόσχημα φύλλα και πολυάριθμα ανοιχτογάλαζα, ροζ ή άσπρα άνθη. Φύεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, σε άγρια μορφή, και καλλιεργούμενη σε κήπους.

Το Αγγλικό όνομα clary προέρχεται από τη Λατινική λέξη clarus, που σημαίνει «καθαρός» - και αντανακλά το ρόλο του φυτού στην θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων. Παρασκεύαζαν ένα έγχυμα από τους σπόρους και το εφάρμοζαν σε ερεθισμένα ή πονεμένα μάτια. Το όνομα του γένους, Salvia, προέρχεται από τη Λατινική λέξη salvere, που σημαίνει « σώζω, ή θεραπεύω», και αντανακλούσε την τεράστια φήμη του κοινού φασκόμηλου σαν θεραπευτικό φυτό που εξασφάλιζε μακροζωία, και ονομάζονταν herba sacra, ή «ιερό βότανο», από τους Ρωμαίους.

Το αιθέριο έλαιο του κοινού φασκόμηλου (Salvia officinalis),όμως, έχει ένα σημαντικό περιορισμό. Το γεγονός ότι αποτελείται από μέχρι 50% θουγιόνη, μια ισχυρά τοξική κετόνη, το καθιστά ακατάλληλο για τακτική χρήση. Όμως, το αιθέριο έλαιο της Salvia sclarea είναι απόλυτα ασφαλές σε κανονικές δόσεις, και είναι ένα από τα πιο σπουδαία αρωματικά που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία.

Σύμφωνα με την Ανατολική ιατρική, το αιθέριο έλαιο της σάλβιας σκλάρεα ενισχύει την εξαντλημένη ενέργεια-Qi, και χαλαρώνει και κυκλοφορεί την ενέργεια-Qi που είναι «κολλημένη». Είναι, επομένως, και αποτελεσματικό γενικό τονωτικό, και σημαντικό αντισπασμωδικό.

‘Οσον αφορά τη ρυθμιστική, αντισπασμωδική, και αναλγητική ενέργειά της, η σάλβια σκλάρεα ενδείκνυται, σαν τη λεβάντα, για μυϊκή ακαμψία και μυϊκό σπασμό, πονεμένα πόδια, πονοκέφαλο, και ημικρανία. Εξομαλύνοντας την ροή της ενέργειας- Qi μέσα στο Στομάχι και τα έντερα, μπορεί επιπλέον να ανακουφίσει το φούσκωμα της κοιλιάς, τον τυμπανισμό, και τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Γυναικολογικά φάρμακο εξίσου σημαντικό με το κυπαρίσσι, το αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί να ελαττώσει τη προεμμηνορροϊκή ένταση, και να απαλύνει τους πόνους περιόδου. Είναι επίσης χρήσιμο για να αμβλύνει το πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Βοηθώντας στην εμβάθυνση της αναπνοής, η σάλβια σκλάρεα «ανοίγει το στήθος» όταν το αισθανόμαστε βαρύ, ή σφιγμένο. Σαν ήπιο αποχρεμπτικό, αντιμολυσματκό αιθέριο έλαιο, μπορεί επιπλέον να συνδυαστεί με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και πεύκου για καταρροϊκούς βήχες, λαρυγγίτιδα, και βρογχίτιδα.

Τονωτική αλλά και ταυτόχρονα χαλαρωτική, η σάλβια σκλάρεα έχει σαν αποτέλεσμα νοητική- συναισθηματική ανάταση, και ψυχική ευφορία - επιδράσεις για τις οποίες χαίρει ιδιαίτερης φήμης. Ενδείκνυται για νευρικό άγχος και κατάθλιψη που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές διάθεσης, αναποφασιστικότητα, και συναισθηματική σύγχυση. Απελευθερώνοντας τα "σφιξίματα" μέσα στο ζωτικό σώμα, και αποκαθιστώντας την διαύγεια των ενστίκτων, το αιθέριο έλαιο της σάλβιας σκλάρεα αποκαθιστά τη ροή της έμπνευσης.

Προσοχή: αποφεύγετε να το χρησιμοποιείτε αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ, ιδιαίτερα αν είσαστε σε έντονη συναισθηματική φόρτιση.

πηγή : www.greekconcept.gr


Σάλβια κλαίρη, εξειδικευμένο αιθέριο έλαιο

Το αιθέριο έλαιο της σάλβιας εξάγεται με απόσταξη του φυτού την εποχή της ανθοφορίας, είναι άχρωμο, με γλυκειά μυρωδιά βοτάνου. Το αιθέριο έλαιο της σάλβιας είναι τόσο πολύτιμο που οι ειδικοί συνηθίζουν να λένε ότι είναι πανάκεια σχεδόν για όλες τις ασθένειες ή για την πρόληψη των ασθενειών.  © αιθέριο / Δρ. Χ.Ν. Χασιώτης

*Αναφέρεται η Σάλβια κλαίρη γιατί έχει μικρότερη τοξικότητα (είναι σχεδόν ακίνδυνη) από την απλή σάλβια που φύεται στη χώρα μας (Salvia officinalis).

Ιδιότητες:  Αιμοστατικό, Αντικαταθλιπτικό, Αντισηπτικό, Αντισπασμοδικό, Αντιφλογιστικό, Αποσμητικό, Αφροδισιακό, Βακτηριοκτόνο, Εμμηναγωγό, Επουλωτικό, Ηρεμιστικό, Καθαριστικό δοντιών, Καταπραϋντικό, Στομαχικό, Τονωτικό, Τονωτικό μαλλιών, Υποτασικό, Χωνευτικό.

Προφυλάξεις:

Να αποφεύγεται η χρήση του από τις εγκυμονούσες.

Να μην χρησιμοποιείται ενώ πίνετε αλκοόλ γιατί προκαλεί ναρκωτικά φαινόμενα και έντονη μέθη.

πηγή : www.etherio.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΕΜΑΝΙΑ - Rehmannia Glutinosa

Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά, με κολλώδη φύλλα και πορφυρά άνθη. Περιέχει σάκχαρα, φυτοστερόλες και ρεμανίνη. Σημαντικό βότανο για την προστασία του συκωτιού από τις τοξίνες και την ηπατίτιδα. Χρησιμοποιείται με δύο τρόπους, ωμή για χρόνιες παθήσεις στο ήπαρ, όπως ηπατίτιδα και μαγειρεμένη με κρασί για παθήσεις εμμηνόρροιας και ανώμαλου κύκλου. Επίσης θεωρείται πολύτιμο γιατρικό για το γήρας, συντελώντας στην διαδικασία της μακροζωίας. Πηγή: botanakaiygeia.blogspot.com

Τι είναι τελικά αυτό το Σύστημα παρακολούθησης GPS ποδοσφαιρικών ικανοτήτων της Playertek ?

Βλέπουμε αρκετές φορές Ποδοσφαιριστές να φορούν ένα είδος σουτιέν (κατά την σωστή ορολογία είναι vest = γιλέκο ) , δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα . Πάμε να το γνωρίσουμε μέσα από   την Ομάδα του Α.Ο Σκιάθου μία από τις ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα που διαθέτουν το σύστημα και το παρουσιάζουμε αποκλειστικά . Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προπονητή καθώς βλέπει το εύρος κινήσεων και αποδόσεων των ποδοσφαιριστών ( θα γίνει ανάλυση παρακάτω) , το ιατρικό επιτελείο μιας ομάδας τοποθετώντας σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ρυθμιστούν με βάση τα βιομετρικά στοιχεία των παικτών τα προφίλ τους και οι αποδόσεις τους , της διοίκησης ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του roster της και τέλος των ποδοσφαιριστών για ατομική βελτίωση   που θα έχει ως στόχο την   βελτίωση της ομάδας. Στοιχεία Ποδοσφαιριστή  Καταρχήν το σύστημα παρακολούθησης gps της εταιρίας playertket , πλέον θα το ονομάζουμε Σύστημα Παρακολούθησης Ποδοσφαιρικών Ικανοτήτων , καθώς μετράει

ΛΥΚΟΠΟΔΙΟ - Lycopodium Clavatum

Αειθαλές έρπον βρύο που φθάνει σε ύψος τα 15 εκατοστά, με πράσινα επιμήκη φύλλα στα κλωνάρια και στάχυα με κίτρινα σπόρια. Περιέχει αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και τριτερπένια. Διουρητικό, ηρεμιστικό για προβλήματα του ουροποιητικού, αλλά και αντισπασμωδικό για πεπτικά όπως δυσπεψία και γαστρίτιδα. Εξωτερικά σε δερματικά προβλήματα, ανακουφίζει τους ερεθισμούς και τα εκζέματα. Τοξικό φυτό. Πηγή: http://botanakaiygeia.blogspot.com