Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών

Καλείται το σύνδρομο όταν οι μύες ή οι τένοντες του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος εξασθενούν. Η εντόπιση του άλγους είναι στην βουβωνική χώρα του κοιλιακού τοιχώματος, όπου εμφανίζεται και η «κλασική» βουβωνοκήλη.

Στην περίπτωση της βουβωνοκήλης υπάρχει μία σημαντική αδυναμία και χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος, επιτρέποντας το περιεχόμενο, συνήθως έντερο, να εξέλθει μέσα από φυσιολογικά ανατομικά τρήματα, το έσω και το έξω βουβωνικό στόμιο του βουβωνικού πόρου. Στη περίπτωση της κήλης των αθλητών, το σημείο αδυναμίας του κοιλιακού τοιχώματος είναι το ίδιο, χωρίς όμως την παρουσία προβάλλουσας ψηλαφητής κήλης.

Τί είναι ο βουβωνικός πόρος

Ο βουβωνικός πόρος είναι η περιοχή στο κατώτερο και πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα ακριβώς λοξά πάνω από την ηβική σύμφυση. Το κανάλι σχηματίζεται από τις καταφύσεις των κοιλιακών μυών και τενόντων, την εγκάρσια περιτονία, τον βουβωνικό σύνδεσμο και την απονεύρωση του έξω λοξού κοιλιακού μυός. Μέσα στο κανάλι πορεύεται/«ταξιδεύει» ο σπερματικός τόνος (στους άνδρες) ή ο στρογγύλος σύνδεσμος (στις γυναίκες). Η περιοχή αυτή του κοιλιακού τοιχώματος είναι επιρρεπής στην εξασθένηση των συνδέσμων και τενόντων έχοντας ως αποτέλεσμα την έξοδο του περιεχομένου της κοιλίας και την εμφάνιση κήλης.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών

Στις περισσότερες περιπτώσεις η έναρξη των συμπτωμάτων είναι αργή μετά από επαναλαμβανόμενη κόπωση ή/και μακρά περίοδο έντονης σωματικής άσκησης/προπονήσεων ή αγώνων. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στους κατώτερους κοιλιακούς μύς
  • Πόνο στη βουβωνική χώρα
  • Πόνο στους όρχεις
  • Αίσθημα βάρους στη περιοχή των κοιλιακών μυών αλλά και των προσαγωγών μυών

Τα συμπτώματα οξύνονται με δραστηριότητες/αθλήματα στα οποία γίνονται κινήσεις ταχύτητας, στροφής και κάμψης του κορμού. Μπορεί να επιδεινωθούν κατά το βήξιμο ή το φτέρνισμα. Το σύνδρομο εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές του ποδοσφαίρου, του χόκεϊ και λιγότερο του μπάσκετ και του βόλεϊ.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στον συνδυασμό ιστορικού του ασθενούς, κλινικής εξέτασης και συγκεκριμένων διαγνωστικών εξετάσεων. Τελευταία, η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας είναι αρκετά χρήσιμη κυρίως για τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων οι οποίες θα δυσκολέψουν τη διάγνωση. Από την εμπειρία μας θεωρούμε ότι η δοκιμασία «Valsalva» θα πρέπει να γίνεται και οι τομές θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διενέργειά της. Η χρήση του διαγνωστικού υπερήχου τον οποίο χρησιμοποιούμε στο «κέντρο αθλητικών κακώσεων» φαίνεται ότι μπορεί να απεικονίσει αρκετά καλά τη περιοχή της βλάβης και κυρίως το σημείο της ηβικής σύμφυσης όπου εμφανίζεται η χαρακτηριστική ηβαλγία. Ακόμη και σε περιπτώσεις χαλάρωσής της περιτονίας του έξω λοξού μυός μπορεί να μας δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα.

Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου

Η συντηρητική είναι πάντα η αρχική αντιμετώπιση. Περιλαμβάνει αποχή από κάθε αθλητική δραστηριότητα, αντιφλεγμονώδη αγωγή, παγοθεραπεία και στη συνέχεια φυσικοθεραπεία με ισομετρικές ασκήσεις και ασκήσεις σταθεροποίησης όλων των μυϊκών ομάδων της περιοχής.

Αν παρά την συντηρητική αντιμετώπιση τα συμπτώματα παραμένουν, η χειρουργική θεραπεία είναι μονόδρομος κυρίως για αθλητές υψηλών απαιτήσεων. Αρχικά η τοποθέτηση πλέγματος για την ενίσχυση των τοιχωμάτων αποτελούσε την επιλογή των περισσοτέρων χειρουργών. Τα ποσοστά επιτυχίας και η επιστροφή στα αθλήματα ήταν από 65-90% με το χρόνο επανένταξης να κυμαίνεται από τις 4-8 εβδομάδες ανεξάρτητα με την ανοικτή ή λαπαροσκοπική τεχνική. Τα τελευταία χρόνια η εξατομικευμένη χειρουργική αποκατάσταση με τεχνικές αποσυμπίεσης του μηρογεννητικού νεύρου ή ενίσχυσης της εγκάρσιας περιτονίας μόνο με ράμματα έχει αυξήσει τα ποσοστά επανένταξης και έχει μειώσει δραματικά το χρόνο επιστροφής στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ασθενών/αθλητών. Η χρήση βέβαια του πλέγματος παραμένει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας.

πηγή: http://sports-medicine.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΕΜΑΝΙΑ - Rehmannia Glutinosa

Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά, με κολλώδη φύλλα και πορφυρά άνθη. Περιέχει σάκχαρα, φυτοστερόλες και ρεμανίνη. Σημαντικό βότανο για την προστασία του συκωτιού από τις τοξίνες και την ηπατίτιδα. Χρησιμοποιείται με δύο τρόπους, ωμή για χρόνιες παθήσεις στο ήπαρ, όπως ηπατίτιδα και μαγειρεμένη με κρασί για παθήσεις εμμηνόρροιας και ανώμαλου κύκλου. Επίσης θεωρείται πολύτιμο γιατρικό για το γήρας, συντελώντας στην διαδικασία της μακροζωίας. Πηγή: botanakaiygeia.blogspot.com

Τι είναι τελικά αυτό το Σύστημα παρακολούθησης GPS ποδοσφαιρικών ικανοτήτων της Playertek ?

Βλέπουμε αρκετές φορές Ποδοσφαιριστές να φορούν ένα είδος σουτιέν (κατά την σωστή ορολογία είναι vest = γιλέκο ) , δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα . Πάμε να το γνωρίσουμε μέσα από   την Ομάδα του Α.Ο Σκιάθου μία από τις ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα που διαθέτουν το σύστημα και το παρουσιάζουμε αποκλειστικά . Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προπονητή καθώς βλέπει το εύρος κινήσεων και αποδόσεων των ποδοσφαιριστών ( θα γίνει ανάλυση παρακάτω) , το ιατρικό επιτελείο μιας ομάδας τοποθετώντας σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ρυθμιστούν με βάση τα βιομετρικά στοιχεία των παικτών τα προφίλ τους και οι αποδόσεις τους , της διοίκησης ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του roster της και τέλος των ποδοσφαιριστών για ατομική βελτίωση   που θα έχει ως στόχο την   βελτίωση της ομάδας. Στοιχεία Ποδοσφαιριστή  Καταρχήν το σύστημα παρακολούθησης gps της εταιρίας playertket , πλέον θα το ονομάζουμε Σύστημα Παρακολούθησης Ποδοσφαιρικών Ικανοτήτων , καθώς μετράει

ΛΥΚΟΠΟΔΙΟ - Lycopodium Clavatum

Αειθαλές έρπον βρύο που φθάνει σε ύψος τα 15 εκατοστά, με πράσινα επιμήκη φύλλα στα κλωνάρια και στάχυα με κίτρινα σπόρια. Περιέχει αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και τριτερπένια. Διουρητικό, ηρεμιστικό για προβλήματα του ουροποιητικού, αλλά και αντισπασμωδικό για πεπτικά όπως δυσπεψία και γαστρίτιδα. Εξωτερικά σε δερματικά προβλήματα, ανακουφίζει τους ερεθισμούς και τα εκζέματα. Τοξικό φυτό. Πηγή: http://botanakaiygeia.blogspot.com