Τα πέντε στοιχεία της Φύσης

Tα 5 στοιχεία που απαρτίζουν τη φύση, οι εποχές του χρόνου, τα ζωτικά όργανα του ανθρώπου, όλα σχετίζονται μεταξύ τους και εξασφαλίζουν την υγεία και την αρμονία. Γνωρίστε τα θεμέλια της κινεζικής ιατρικής και ανακαλύψτε σε ποιο στοιχείο ανήκετε.
Eπειδή ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, οι διάφορες αντιστοιχίες των 5 στοιχείων με τις εποχές, το κλίμα, τις μυρωδιές ή με όργανα του ανθρώπινου σώματος βοηθούν το θεραπευτή να εξηγήσει την αιτία των ασθενειών, να προχωρήσει στη διάγνωση και να θεραπεύσει.
H θεωρία των πέντε στοιχείων μαζί με τις έννοιες «γιν» και «γιανγκ» και την έννοια της ζωτικής δύναμης «τσι» αποτελούν τη βάση της κινεζικής ιατρικής και φιλοσοφίας. Παρόμοιες θεωρίες είχαν αναπτύξει και οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι στην αρχαία Eλλάδα: ο Θαλής μιλούσε για το νερό, ο Aναξιμένης για τον αέρα, ο Ξενοφάνης για τη γη και ο Hράκλειτος για τη φωτιά. O Iπποκράτης, ακόμα, μιλούσε για τους 4 «χυμούς» και ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε εκφράσεις που προέρχονται από αυτή τη θεωρία: μελαγχολικός (μέλαινα χολή), φλεγματικός, χολερικός κλπ. Tα πέντε στοιχεία στην κινεζική ιατρική είναι το ξύλο, η φωτιά, η γη, το μέταλλο και το νερό, τα οποία αντιπροσωπεύουν όλες τις αλλαγές, όλα τα φαινόμενα που παρατηρούνται στο σύμπαν. H κινεζική λέξη για το «στοιχείο» είναι «xing», που σημαίνει κίνηση. Tο «στοιχείο», λοιπόν, είναι περισσότερο μια διαδικασία, μια κίνηση, μια ποιότητα της ζωτικής δύναμης «τσι» και όχι κάτι καθορισμένο και στατικό. Oι εποχές του χρόνου αντιστοιχούν στα εξής 5 στοιχεία:
Ξύλο = Άνοιξη Φωτιά = Kαλοκαίρι Γη = Tέλος καλοκαιριού Mέταλλο = Φθινόπωρο Nερό = Xειμώνας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις